Prirodne maske za blistav tenJoš od vremena drevnog Egipta, žene su obraćale posebnu pažnju na negu lica, a kozmetika tog doba nije bila ni blizu savremenih preparata kakve danas imamo na raspolaganju. Ipak, i pored toga što današnje žene mogu da izaberu ono što im odgovara iz široke ponude kozmetičkih proizvođača, neke od njih i dalje imaju najviše poverenja u plodove prirode. Predstavljamo osam namirnica od kojih sami možete napraviti masku za lice.
Pre stavljanja maske obavezno uradite lagani piling lica ili peškir nakvašen vrućom vodom blago pritisnite na lice nekoliko sekundi. To pomaže da se pore na licu otvore te da sastojci maske lakše prodru u kožu

MED

Tip kože: normalna i masna koža
Sadrži: antioksidanse
Protiv: alergija, crvenila, ožiljaka

Komad gaze natopite toplom vodom i nežno natapkajte lice, kako biste otvorili pore. Vrhovima prstiju nanesite med na kožu, masirajući. Ostavite da deluje 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

ŽUMANCE

Tip kože: suva koža
Sadrži: vitamin D, oleinsku kiselinu
Protiv: perutanja

Biće vam dovoljno jedno žumance, koje treba da umutite viljuškom i nanesete na lice i vrat. Ostavite da deluje 30 minuta i dobro isperite.

BELANCE

Tip kože: normalna i suva koža
Sadrži: preko 40 različitih proteina
Protiv: bora

Mutite belance dok se ne pretvori u penu, a zatim ga rasporedite po licu. Sačekajte da se masa osuši i stvrdne, a zatim je isperite toplom vodom.

GROŽĐE

Tip kože: svi tipovi kože
Sadrži: antioksidanse
Protiv: slobodnih radikala koji izazivaju starenje

Za ovu masku je bolje da odaberete crno grožđe, jer sadrži više hranljivih materija. Stavite od osam do deset većih zrna u blender i napravite pastu, koju ćete na licu držati oko 20 minuta, pre ispiranja.

BANANA

Tip kože: svi tipovi kože
Sadrži: vitamin B6, vitamin C i kalijum
Protiv: akni

Izgnječite zrelu bananu i rasporedite je po licu. Nakon 20 minuta dobro isperite toplom vodom.

MASLINOVO ULJE

Tip kože: normalna i suva koža
Sadrži: antioksidanse i oleinsku kiselinu
Protiv: bora i iritacije kože nakon sunčanja

Pomoću vate nanesite maslinovo ulje na lilce i ostavite da odstoji najmanje dva sata, a ako ste u mogućnosti, prespavajte sa ovom maskom pa je isperite ujutru. Osim regenerišućeg efekta na kožu, maslinovo ulje je dobro i za usne, kao zaštita od sušenja i ispucalosti.

AVOKADO

Tip kože: svi tipovi kože
Sadrži: kalijum, vitamine B i E
Protiv: bakterija

Izgnječite zreli avokado i nanesite ga na lice, pa isperite nakon 10 miuta.

MLEKO

Tip kože: svi tipovi kože
Sadrži: kalijum, kalcijum, vitamine A,D,B12 i K
Protiv: bakterija i slobodnih radikala

Parče vate natopite mlekom i nežno natapkajte na kožu, pa ostavite da deluje sve dok ne osetite blago zatezanje lica. Isperite dobro toplom vodom.

Izvor: zena.blic.rs

Komentari

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes